A szódás, vagy szódabikarbónás kenyeret kefirrel készítik, fontos összetevője az ír étrendnek és a nemzeti konyhának. Egy egykori szegény ország hagyománya a múltból, amely a legegyszerűbb összetevőkből készül: lisztből, szódabikarbónából, kefirből és sóból. Nem kell keleszteni, sütéssel együtt egy óra alatt megvan, így jó választás akkor is, amikor nincs otthon friss kenyér. A héja ropogós a belseje pedig omlós a kefir miatt. Zacskóban akár 3-4 napig is eláll. Készíthetitek teljes kiőrlésű lisztből is, mert egyáltalán nem lehet elrontani!
Hozzávalók:
45 dkg liszt, 2 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 4 dl kefir
A megadott mennyiség 1 darabhoz elegendő.
A kefir natúr joghurt és víz keverékével is helyettesíthető, kétharmad joghurt, egyharmad víz arányban.
2. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kefirt. Miközben öntjük a másik kezünkkel már el is kezdjük keverni. Nagyon fontos, hogy NEM szabad a tésztát gyúrni, vagy dagasztani. A tésztának lágynak kell lennie, de ne legyen ragacsos.
3. Amint nagyjából összeállt a tésztánk áttesszük egy lisztel megszórt gyúródeszkára és cipó alakúra formázzuk.
4. Egy sütőlemezt sütőpapírral borítunk, majd nagyon vékonyan ezt is megszórjuk liszttel. A cipónkat a sütőlemezre helyezzük. A tetejét éles késsel jó mélyen bevágjuk kereszt alakban, felül pedig megszórjuk zabpehellyel. (A szórás kihagyható.)
5. Az előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt megsütjük. Az egész kenyér nagyon rusztikus lesz, egyáltalán nem egyenletes a felülete és valószínű, hogy a sütés végére kicsit megreped, de ilyennek kell lennie. Akkor jó, ha szép pirosra sül és az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
A kefir natúr joghurt és víz keverékével is helyettesíthető, kétharmad joghurt, egyharmad víz arányban.
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a kenyér száraz hozzávalóit: a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.2. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kefirt. Miközben öntjük a másik kezünkkel már el is kezdjük keverni. Nagyon fontos, hogy NEM szabad a tésztát gyúrni, vagy dagasztani. A tésztának lágynak kell lennie, de ne legyen ragacsos.
3. Amint nagyjából összeállt a tésztánk áttesszük egy lisztel megszórt gyúródeszkára és cipó alakúra formázzuk.
4. Egy sütőlemezt sütőpapírral borítunk, majd nagyon vékonyan ezt is megszórjuk liszttel. A cipónkat a sütőlemezre helyezzük. A tetejét éles késsel jó mélyen bevágjuk kereszt alakban, felül pedig megszórjuk zabpehellyel. (A szórás kihagyható.)
5. Az előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt megsütjük. Az egész kenyér nagyon rusztikus lesz, egyáltalán nem egyenletes a felülete és valószínű, hogy a sütés végére kicsit megreped, de ilyennek kell lennie. Akkor jó, ha szép pirosra sül és az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
Tipp:
Ez egy alap kenyér recept, ízlés szerint dúsítható sült bacon-nal, hagymával, magvakkal, stb. A tésztából készíthetünk focaccia-t is, ekkor nem cipóra formázzuk, hanem az ujjainkkal elnyomkodjuk a sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Fűszernövényekkel, de akár kolbász darabkákkal is ízesíthetjük.
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!