A tarte tatin (ejtsd: tart taten) ikonikus francia desszert: gyors, pofonegyszerű, viszont isteni finom. Megérkezett a szilvaszezon, ha eddig nem volt ötleted, mi legyen a hétvégi desszert, akkor ezt a tortát jó szívvel ajánlom neked. A kiborításnál vigyázz picit! Mindenképpen érdemes vele várni 5-10 percet miután kivettük a forró sütőből a tortát.
A sziruphoz: 50 ml víz, 1 evőkanál citromlé, 1-2 evőkanál cukor
A megadott mennyiség egy darab 20 cm-es kapcsos tortaformához elegendő.
A megadott mennyiség egy darab 20 cm-es kapcsos tortaformához elegendő.
1. A tortaformát alulról és oldalról is sütőpapírral kibéleljük, kevés vajjal megkenjük. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és szépen elrendezzük a forma alján. Megszórjuk a fahéjjal, szerecsendióval és egy csipet sóval, ezután félretesszük.
2. A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, a diót (ami helyettesíthető mogyoróval vagy mandulával), a sütőport és a szódabikarbónát egy másik tálba kimérjük és összekeverjük. A habos vajhoz egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a citrom héját és fél citrom levét. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket és spatulával lazán összeforgatjuk. Végül a tejjel óvatosan elkeverjük.
3. Óvatosan beleöntjük az előkészített formába. A tetejét egyenletes megszórjuk a cukrozott kakaóporral, ettől egy picit roppanós kakaós réteget kapunk a tortánkon. 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük.
4. Közben szirupot készítünk a vízből, citromléből a cukorból úgy, hogy egy kis lábasban alacsony lángon összefőzzük.
5. Amikor megsült a torta kivesszük a sütőből és még melegen kanalanként meglocsoljuk a sziruppal. Ne tegyük rá egyszerre mindet, inkább több részletben. Amikor langyosra hűlt óvatosan ráborítjuk egy tortatálra, majd óvatosan lefejtjük a sütőpapírt.
Nyáron tálaljuk vaníliafagyival. Én most az IKEA FOOD kínálatában kapható SAS VANILJ Vaníliamártással tálaltam. Hát nem volt rá panasz... :)
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!