A máglyarakás annyira klasszikus és hagyományos édesség,
hogy szerintem nincs ember, aki nem kóstolta volna már valaha az életében. Lényegében
egy felturbózott kenyérpuding: szikkadt kifli az alapja, tejjel, almával és tojáshabbal.
Kifli helyett használhatunk szikkadt kalácsot, brióst, az alma helyett
kipróbálhatjátok körtével vagy erdei gyümölcsökkel, és a tejet is dúsíthatjátok
tejszínnel, olvasztott vajjal, csokoládéval. A máglyarakás határtalan
lehetőségeket foglal magában, érdemes kísérletezni vele. A süti a nevét
állítólag a tetejére kerülő kissé megpirult tojáshabról kapta, ami úgy néz ki,
mint egy parázsló máglya. Hát ha így van, legyen… :) Bárhonnan is származik a nevének az eredete, egy biztos, hogy isteni finom,
gyorsan elkészül és még mutatós is.
Az alaphoz: 4-5 db kifli, 3 dl tej, 3 db tojássárgája, 1
db citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor, 6-8 evőkanál lekvár (ízlés szerint,
lehet: szilva, barack, erdei gyümölcs, stb.), 3 db alma, 1 teáskanál őrölt
fahéj, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál méz, 6-8 evőkanál darált dió
A tojáshabhoz: 2 db tojásfehérje, 2 evőkanál porcukor
A megadott mennyiség 4 db mini tortához, vagy egy darab 18-20 cm-es kapcsos tortaformához elegendő.
1. A kifliket felkarikázzuk. Egy nagy tálban
összekeverjük a tejet, a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat.
2. Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházát és kisebb
kockákra vágjuk. Egy forró serpenyőbe dobjuk a vajat, a mézet és a fahéjat,
erre jön az alma. Pár perc alatt kissé megpuhul.
3. A kiflikarikákat beáztatjuk a tejes keverékbe. Egy
sütőlemezt sütőpapírral leborítunk és elrendezzük rajta a kis formákat. (Én kör
alakú ételformázó gyűrűket használtam, hasonlóan mint a málnahabos tortácska
esetében, link ITT.) A kifli egyharmadát a mini tortaformák aljába pakoljuk. Pár
teáskanál levárt rakunk rá, majd egy réteg almát, ezután megszórjuk dióval, újra
kiflis réteg jön, erre lekvár, alma és dió, végezetül pedig lezárjuk a maradék
kiflivel. Az egészet betoljuk a 180°C-os
sütőbe és kb. 20 percig sütjük.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük 2 kanál
porcukorral, nyomózsákba kanalazzuk és kis halmokat nyomunk a tortácskák
tetejére (vagy egyszerűen csak elkenjük rajta), majd visszarakjuk a sütőbe kb.
10 percre, amíg aranybarnára pirul a hab teteje.
Ha nincs otthon mini formánk, készíthetjük az egészet egy
kb. 18-20 cm átmérőjű kapcsos tortaformában is. Ekkor is béleljük ki a formát
sütőpapírral és a rétegeket hasonlóan osszuk el.
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!