A Mikulás- vagy karácsonyi csomagok elmaradhatatlan tartozéka az aszalt füge, de frissen sem ismeretlen, hiszen egyre több helyen találkozhatunk vele. Nyersen gyakran édes ételekhez, sonkához, szalámi félékhez vagy sajtok mellé kínálják, de ne feledkezzünk meg a fügekompótról vagy lekvárról sem. Most egy fehércsokis, mascarpone krémes, fügés püspökkenyeret hoztunk, aminek garantált sikere lesz gyerekek és felnőttek körében egyaránt.
A tésztához: 1 közepes maréknyi kandírozott gyümölcs (citrom, narancs, lime, stb. vegyesen) 65 ml kávé, 11 dkg törökmogyoró ledarálva, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, fél teáskanál őrölt szerecsendió, 19 dkg puha vaj, 20 dkg kristálycukor, 4 dkg natúr joghurt, 5 db tojás
A krémhez: 10 dkg vaj, 2 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 csipet fahéj, 25 dkg mascarpone, 10 dkg fehércsokoládé
A díszítéshez: 8-10 szem friss füge, olvasztott fehércsokoládé
A megadott mennyiség egy kb. 12 x 24 méretű formához elegendő.
1. A kandírozott gyümölcsöket apróra vágjuk és a forró kávéba dobjuk. A lisztet elkeverjük a darált mogyoróval, sütőporral, sóval és a fűszerekkel. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük joghurtot és a tojásokat is. A kávéban áztatott kandírozott gyümölcsöket hozzákeverjük a tojásokhoz, végül a mogyorós lisztet is belekeverjük a tésztába.
2. A masszát sütőpapírral bélelt formába rakjuk és 175°C-os sütőben, kb. 45 perc alatt megsütjük, félidőben letakarjuk a tetejét alufóliával, nehogy megégjen. Mikor megsült a tészta, hagyjuk kihűlni majd 3 részre vágjuk.
3. A krémhez a vajat kihabosítjuk a cukorral és belekeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét, a fahéjat és az olvasztott fehércsokit. A krémmel megtöltjük a lapokat úgy, hogy újra az eredeti formájára rakjuk össze a sütit. A maradék krémmel bevonjuk, friss fügével és olvasztott csokival díszítjük.
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!