A nyári desszertek koronázatlan királya (vagy éppen lehet, hogy királynője) következik, mely a roppanós kekszes alappal, a tejszínes-fehércsokis krém édességével és a meggyzselé pici fanyarságával együtt a legjobb desszertetek lesz a nyári hőségben. Ráadásul a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá :)
Hozzávalók:
a kekszes alaphoz: 18 dkg édes keksz, 7 dkg olvasztott vaj
a túrókrémhez: 50 dk krémes állagú túró, 1 db citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor, 20 dkg fehércsokoládé, 300 ml habtejszín, 5 db lapzselatin
a meggyzseléhez: 20 dk g magozott meggy, 3 db lapzselatin, porcukor (ízlés szerint)
A megadott mennyiség egy 18 cm-es tortához elegendő.
Elkészítés:
1. Először a kekszes alappal kezdjük, ehhez késes aprítóban finomra őröljük a kekszet, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Az így kapott morzsát a tortaforma aljába nyomkodjuk, jól behűtjük.
2. Amíg hűl a kekszes alap, addig elkészítjük a következő réteget. A krémes túróhoz hozzákeverjük a citrom reszelt héját és a porcukrot. A fehércsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk (vagy mikróban, ez esetben fél percenként állítsuk le és forgassuk át a csokit addig, amíg teljesen fel nem olvad). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hagyjuk egy kicsit, hogy megpuhuljanak. Az alaposan kicsavart zselatinlapokat a meleg olvasztott csokoládéba dobjuk és alaposan elkeverjük. Robotgép segítségével a habtejszínből kemény habot verünk. A krémhez összeforgatjuk a túrós keveréket az olvasztott fehércsokoládéval, majd három részletben hozzákeverjük a tejszínt. A krémet az alapra öntjük és visszarakjuk a hűtőbe 3-4 órára.
3. A meggyzseléhez a kimagozott meggyet botmixerrel pürésítjük, majd ízlés szerint édesítjük. A püré felét egy kisebb lábasban feltesszük főni. Amikor intenzíven gőzölögni kezd, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart lapzselatint. A meleg meggypürét a hideghez keverjük, majd a torta tetejére öntjük. Tálalás előtt legalább 6 órára újra hűtőbe tesszük.
Tipp:
Készíthetjük friss vagy fagyasztott gyümölcsből is. A meggyet helyettesíthetjük cseresznyével, málnával, eperrel vagy szederrel. Amennyiben aprómagvas gyümölcsből készítjük érdemes a pürésítés után átpasszírozni.
Ha tetszett a cikk, örülünk a megosztásnak. Kövess minket a Facebook-on, hogy ne maradj le az újdonságokról!